XII. Műhelymunka - 2. rész

 • 2020. Július 19.

  A tizenkettedik műhelymunka során főleg a projekt során megvalósulandó kutatás további részleteinek megbeszélésére, ötletelésére, illetve főbb kérdések megvitatására került sor.

  A műhelymunkák során bemutatott előadásokat Hamvas László, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület vezetője vezette fel, kiemelve, hogy a közösség teremtésben, fejlesztésben az első lépés olyan projekt életre hívása, amely felhívja a figyelmét mindazoknak, akik azonosulni tudnak a projekt céljaival, tartalmával.

  A találkozó következő előadója Kiss Andrea volt, aki a Wáli István Református Cigány Szakkollégium szakmai vezetője. Bemutatta a Habiszti Cigány Kulturális Társasjátékot, amely remek kikapcsolódást nyújt a játékosoknak és közben új ismeretekkel is gazdagabbak lesznek általa a cigány kultúrával kapcsolatosan. A játékosok a társasjáték által próbára tehetik roma nyelvismeretüket, és megtudhatják, mennyire ismerik a cigány kultúra neves zenészeit, festőit és irodalmárait – a játék közben garantált a felhőtlen szórakozás, miközben a cigány kultúra iránt érdeklődők tréningezhetik vagy fejleszthetik magukat. E miatt a játék során nem bízhatja magát senki pusztán a szerencsére, hiszen szükség lesz a tudására, taktikára és ügyességre is, hogy elsőként érhessen célba. A szakkollégium honlapján, leegyszerűsített formában lehet kipróbálni a Habisztit, amely a szakkollégium és alkotók egyaránt remélik, hogy meghozza mindenki kedvét ahhoz, hogy személyesen is kipróbálja egyik játék estükön.

  A találkozó utolsó előadója Dr. Kenyeres Attila volt, aki az álhírekkel kapcsolatos tudnivalókról beszélt a résztvevőknek. A médiamanipuláció boszorkánykonyháját mutatta be nekünk. Mind a szerkesztők, mind a riporterek, az újságírók, az operatőrök, a vágók, a rendezők stb. számtalan fogást alkalmazhatnak arra, hogy manipuláljanak minket a híradásokban. Több mint 100 ilyen trükköt, és azok „ellenszerét” mutatja be a „Médiamanipuláció boszorkánykonyhája” című könyv. Az írás a tévéhírekben, rádióban, az internetes oldalakon, az újságokban és a Facebook-on- alkalmazott manipulációs technikákat ismerteti. Például milyen trükköket alkalmazhat az operatőr, hogy ne azt mutassa, ami van, de közben mégis azt mutatja? Vagy milyen apró fogásokkal védik le magukat az újságírók, amikor egyébként valami hamis dolgot írnak? Hogy jöhet ezekre rá a néző/olvasó? A könyvből megtudható az is, hogyan leplezhetünk le egy hamis körüzenetet, ami a Facebook-on terjed. Aki elolvassa, garantáltan nem tud többé úgy tévét nézni, rádiót hallgatni, újságot olvasni és internetet böngészni, ahogy eddig tette.

  Debrecen, 2020.07.13.                                                             

ESZA