XII. Műhelymunka - 1. rész

 • 2020. Július 19.

  A tizenkettedik műhelymunka során főleg a projekt során megvalósulandó kutatás további részleteinek megbeszélésére, ötletelésére, illetve főbb kérdések megvitatására került sor.

  Elindult a projekt során megvalósuló kutatás eddigi eredményeit beszéltük meg. Egyrészt a projekt során célunk mindhárom országban 150-150 fős mintán survey módszerrel vizsgáljuk a fiatalok közösségi aktivitását, kulturális és szabadidő-eltöltési szokásaikat, észlelt élethelyzeteiket és jövőképüket. Ennek nagy részét sikerült megvalósítani, azonban a járványhelyzet miatt a befejezésére szeptemberben kerül majd sor.

  Valamint a kérdőíves adatfelvételt közösségfejlesztőkkel és ifjúsági szervezeti vezetőkkel készített interjúk (országonként 10 db interjú) feldolgozásával egészítjük  majd ki, amelyek nagy része elkészült, nyár végéig befejezzük az interjúk feldolgozását.

  Továbbra is nagyon fontos elem az adott közösségekben az elvándorlás, tehát a projektünk tárgya, sajnos továbbra is aktuális. A kérdés továbbra is az, hogy miképp lehet megállítani a fiatalokat és motiválni őket, hogy helyben, szülőföldjükön maradjanak.

  A műhelymunka további részében olyan projekteket ismerhettek meg a résztvevők, amelyek elősegíthetik a közösség építést. ezáltal a szülőföldön maradást.

  A műhelymunkák során bemutatott előadásokat Hamvas László, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület vezetője vezette fel, kiemelve, hogy a közösség teremtésben, fejlesztésben az első lépés olyan projekt életre hívása, amely felhívja a figyelmét mindazoknak, akik azonosulni tudnak a projekt céljaival, tartalmával.

  Az első előadó Csatári Emese volt, aki Humán-Net Alapítvány vezetője. A Human-Net Alapítvány Közösségi Háza Nyíregyházán található. A 245 négyzetméteres épületben egy nagy terem, két kis foglalkoztató szoba és egy informatikai terem kaptak helyet. A Közösségi Ház rendelkezik vizes helyiséggel és alkalmas akadálymentes külső- és belső közlekedésre. Parkolási lehetőség az udvarban, vagy az épület előtti ingyenes parkolóban lehetséges. 

  A ház minden látogató számára nyitott közösségi tér, programjain bárki szabadon részt vehet. Akinek van kedve, szabadidejében betérhet internetezni, ping-pongozni, csocsózni, vagy barátaival egy kényelmes babzsákra, vagy karosszékbe leheveredve beszélgetni. Kinti és benti sportjátékok, társasjátékok, számítógépes játékok, színezők, könyvek segítik a szabadidő tartalmas eltöltését. Szünidőkben táborok, játéknapok várják a gyermekeket.  Minden héten csütörtöki napokon a Tűforgatók hímzőköre tart foglalkozásokat, ahová szívesen várják a hímezni, horgolni vágyókat, ötletek és mintákat cserélni, vagy csak beszélgetni a legjobb beszerzőhelyekről. A Közösségi Ház életét rendszeresen színesítik külföldi önkéntesek, akiket az Európai Önkéntes Szolgálat keretében fogadunk. Jelenleg két spanyol és egy török fiatal segíti munkájukat. Önkénteseink saját programokat is megvalósítanak, melyek ingyenesen látogathatók. Shuffle tánc, spanyol nyelvóra, angol nyelvi klub, és angol nyelvű színjátszókör közül választhatnak az érdeklődők. Különböző programjaik, projektjeik által szólítanak meg helyi fiatalokat, akik bekapcsolódva azokba átélhetnek a közösségi élményeket.

  Debrecen, 2020.07.13.                                                              

           

ESZA