VIII. Tanulmányút

 • 2020. Július 20.

  Tanulmányútjaink nyolcadik helyszíne Mád volt.

  Az előző műhelytalálkozók során sokszor felmerült, hogy a jó példák, a helyi értékek kiemelése milyen fontos tényező lehet a közösségi élet fejlesztésében, a helyben maradás elősegítésében. Ennek okán ezen az alkalom során a Szarvason találkoztunk a régió aktív közösségi életben résztvevő személyeivel, vállalkozóival, akik mindegyike elmondta, hogy miképp lettek civilek/politikusok/vállalkozók, mi motiválja őket, hogy tegyenek a közösség fejlesztésért, illetve milyen problémákkal kell megküzdeniük a tevékenységük során.

  A tanulmányút első napján így Csige László, a Mádi Borakadémia megbízott igazgatója mutatta be. A Mádi Bor Akadémia Magyarország egyik legnevezetesebb történelmi borvidékén létrehozott különleges bortudományi kutató-fejlesztő és oktató intézmény a Mád község Önkormányzata és Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás alapján Mád község területén. Az intézmény célja(i) a borhoz kötődő, ill. a bornak tulajdonítható szőlőtermesztési, borkészítési, mezőgazdasági (ide nem értve a borász szakmai képzést), borturisztikai, valamint spirituális, élvezeti és természettudományos ismeretek továbbfejlesztése és oktatása, ezen túlmenően a borvidéken termelt borok unikális, az egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos magas szintű kutatás, valamint az idegenforgalmi infrastruktúra oktatási célokat is szolgáló üzemeltetése. Az említett tevékenységek eredményeként a Mádon, valamint a borvidéken előállított borok a magas hozzáadott érték, elsősorban az egészségre vonatkozó állítások megfogalmazása révén bejutnak különleges piacokra, ahol a borok palackonkénti ára jelentősen megnövekszik és a térség piacképes, fenntartható szőlő és bortermeléssel rendelkezik. Mindezekkel is hozzájárulhatnak a helyi munkaerőpiac erősítése, ezáltal a fiatalok helyben maradásának elősegítése.

  A nap további részében meglátogattuk Bodrogkisfaludon, a Bodrog Borműhelyt, amelyet Hajdú János mutatott be. Hajdú János és Farkas Krisztián friss borász diplomával és nagy lelkesedéssel 2007-ben alapították a Bodrog Borműhelyt. Tokaj városától kilenc kilométerre, Bodrogkisfaludon található a borászat, a környező települések határában pedig a szőlőterületek. János kisfaludi, akinek családjában generációk óta a bornak és szőlőnek fontos szerepe van, nem is volt kérdés számára hogy ő is egyszer komolyan ezzel foglalkozzon. Krisztián született budapesti, akinek a csúcsgasztronómián keresztül, mint sommelier, majd később mint borkereskedő lett életének meghatározó része a bor. A közös szenvedélyre és baráti kapcsolatukra alapozva vágtak bele egy közös birtok építésébe. Az első években 1,2 hektár területről a Lapisról és a Dereszláról készültek borok, majd az évek során 4,5 hektárral bővült a birtok. Saját termelésű szőlőből, hagyományos és korszerű borkészítés ötvözésével, a legmagasabb minőséget megcélozva készítenek borokat. A kistételes száraz dűlős borok mellett, késői szüret és aszúbor is készül. Évjárat függvényében 6.000-10.000 palackkal. 2015-től a birtok organikus szemléletre váltott, hogy még kifejezőbb borok születhessenek. Jó érzés volt tapasztalni, hogy fiatalok, felsőfokú végzettség megszerzését követően visszatérnek, és szülőföldjükön maradnak, ott próbálnak boldogulni. Munkájával nemcsak Hajdú János tért haza, hanem több helyi lakosnak, fiatalnak biztosít biztos megélhetést.

  A tanulmányút második napján meglátogattuk a mádi helyi zsinagógát, mint a csodarabbik útjának egyik állomását, mivel Mád a „Csoda rabbik útja” zarándokút kiinduló és befejező pontja. A tíz települést érintő 150 km-es zarándokút bejárja Tokaj-hegyalja zsidó emlékhelyeit, épített örökségeit. A zarándokút érinti az egykori csodarabbik sírjait, a zarándokok  megismerhetik  a csoda rabbik életét, a hozzájuk kapcsolódó legendákat,  az érintett települések egykori zsidó lakosságának történelmével, hagyományaival, a térségben betöltött szerepével és a lélegzet elállítóan szép Tokaj-Hegyaljával .   A zarándokút a mádi Zsidó Kulturális és Információs Központból – a volt rabbi képzőből – indul és ott fejeződik be, mely – igény szerint rövidebb és hosszabb szakaszokra – idegenvezető közreműködésével megrendelhető turisztikai szolgáltatás csomagként vehető igénybe előzetes megrendelés alapján. Útvonal: Mád – Tarcal – Tokaj – Bodrogkeresztúr – Olaszliszka – Sárospatak – Sátoraljaújhely – Erdőbénye – Abaújszántó – Tállya – Mád. A projekt elősegíti a helyi infrastruktúra fejlesztést, növeli a helyiek elhelyezkedésének lehetőségeit.

  Debrecen, 2020.07.20.                                                      

ESZA