VII. Tanulmányút 1. rész

 • 2019. November 03.

  Tanulmányútjaink hetedik helyszíne Szarvas volt.

  Az előző műhelytalálkozók során sokszor felmerült, hogy a jó példák, a helyi értékek kiemelése milyen fontos tényező lehet a közösségi élet fejlesztésében, a helyben maradás elősegítésében. Ennek okán ezen az alkalom során a Szarvason találkoztunk a régió aktív közösségi életben résztvevő személyeivel, vállalkozóival, akik mindegyike elmondta, hogy miképp lettek civilek/politikusok/vállalkozók, mi motiválja őket, hogy tegyenek a közösség fejlesztésért, illetve milyen problémákkal kell megküzdeniük a tevékenységük során.

  A tanulmányút első napján így megismerkedtünk a You-klub megálmodójával, és létrehozójával, a Civil Közösségért Alapítvány vezetőjével Kovács Mátyással. Interaktív beszélgetés során egyrészt a elmondta, hogy az Alapítvány 2008-ban alakult, amely vállalkozásfejlesztéssel, projektgenerálással területfejlesztéssel, projekt menedzsmenttel, civil programok lebonyolításával, civil szervezetek és vállalkozások „inkubálásával” és programokon keresztül hátrányos helyzetűek segítésével foglalkozik. A klub, az alapítvány működésének fő célja a közösségfejlesztés, amely elengedhetetlen tényező ahhoz, hogy a fiatalok helyben maradjanak, vagy az elvándorolt fiatalok haza térjenek.

  A nap további részében megismertük a Bukovinszky Bélát, aki helyi vállalkozóként, igazgatja, irányítja a 40 főt foglalkoztató, kézműves söreiről ismert Szent András Sörfőzdét. Vezetésével megtekinthettük a sörfőzde technológiai részeit, bepillantást nyerhettünk a sör főzés lépéseibe, illetve a vállalkozás helyzetébe, terveibe, jövőképébe. A sörfőzde is egy kiváló lehetőség a fiatalok helyben maradására, ugyanis, segítik a szakmabeli fiatalokat, gyakorlati lehetőséget nyújtanak, segítik képzésüket.

  Debrecen, 2019. 10. 21.

ESZA