TéKa-Tájékoztató Körút

 • 2019. December 16.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során a programban résztvevő partnerszervezetek jobban megismerhetünk egymás régióját, egymás porgamjait, illetve mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amelyek által elérhetik a közösségük fejlesztését, ezáltal is csökkentve a fiatalok elvándorlását. Az ő munkájuk által is csökken a kistérségből az elvándorlók száma, erősödik a helyben élők közösségi aktivitása.

  A felvidéki, komáromi székhelyű a TéKa nem más, mint a többi tudományos társulás Dél-Szlovákiában. Olyan aktív, lelkes, nyitott emberek közössége vagyunk, akik célja, hogy javítsa a szlovákiai magyar fiatalok személyes és közösségi sikerét a tudományosság és a kultúra eszközeivel.

  Több közösségépítő programot hívtak életre és szerveznek a régióban, amelynek célja a közösségek fejlesztése, ezáltal a fiatalok otthon maradási hajlandóságának növelése.

  Az egyik ilyen program a TéKa által életre hívott és megrendezett Miért nem pályázik a szlovákiai magyar egyetemista? című figyelemfelkeltő előadó körút, amelynek célja a szlovákiai magyar egyetemisták kutatási és ösztöndíj-lehetőségeiről való tájékoztatás, a Tudományos Diákköri Konferenciák rendszerének ismertetése, valamint a Szlovákiai Magyar Doktorandusz Szervezet tevékenységének bemutatása.

  Felvidék több helyszínén is megvalósult az előadás: Komárom, Pozsony, Nyitra.

  A tájékoztató körút három állomásán elhangzó előadásokon részletesen foglalkoznak a TDK felépítésével, annak rendszerével, előnyeivel. Az előnyök közé sorolható a módszertani szaknyelv elsajátítása, a kapcsolati háló kiépülése, de nem elhanyagolható szempont a pénzbeli díjazás vagy az olcsó utazási lehetőség, valamint a helyzeti előny, amit a Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvétel biztosít. Munkájuk gyümölcseként könyvelik el, hogy az utóbbi évben megnövekedett a TDK-ra jelentkezők száma. A tájékoztató körutak alkalmával megismertetik a hallgatókat az elérhető ösztöndíjakkal is: a szlovákiai, magyarországi és egyéb külföldi lehetőségekkel.

  Debrecen, 2019.12.12.

ESZA