TéKa- Nemzetközi Konferencia

 • 2019. December 16.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során a programban résztvevő partnerszervezetek jobban megismerhetünk egymás régióját, egymás porgamjait, illetve mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amelyek által elérhetik a közösségük fejlesztését, ezáltal is csökkentve a fiatalok elvándorlását. Az ő munkájuk által is csökken a kistérségből az elvándorlók száma, erősödik a helyben élők közösségi aktivitása.

  A felvidéki, komáromi székhelyű a TéKa nem más, mint a többi tudományos társulás Dél-Szlovákiában. Olyan aktív, lelkes, nyitott emberek közössége vagyunk, akik célja, hogy javítsa a szlovákiai magyar fiatalok személyes és közösségi sikerét a tudományosság és a kultúra eszközeivel.

  Több közösségépítő programot hívtak életre és szerveznek a régióban, amelynek célja a közösségek fejlesztése, ezáltal a fiatalok otthon maradási hajlandóságának növelése.

  Az egyik ilyen program a TéKa által életre hívott és megrendezett nemzetközi konferenciákat. Ezek témáai változtak: Államfordulatok és rendszerváltozások a 20. században, Revízió, felszabadulás vagy megszállás? Az első bécsi döntés története és emlékezete, Modernizációs folyamatok multietnikus nemzetállamokban. Mentalitás-, társadalom- és művelődéstörténeti megközelítések.

  A rendezvényeken eseményenként közel húsz előadó vett részt három országból. A nemzetközileg elismert szaktekintélyek előadásait a Kárpát-medence fiatal kutatóinak bemutatói követték. Az előadások elsősorban  társadalomtörténeti kutatásokat jelenítettek meg. Ezek közül kiemelkednek azok a kisebbségi témák, melyek nemcsak a szlovákiai magyarság, de például az erdélyi magyarság történetét is több szinten vizsgálták. A kétnapos rendezvény összefoglalásaként a TéKa bővített absztrakt gyűjtemény kiadását valósította meg.

  Debrecen, 2019.12.12.

   

ESZA