Tandem-Mesterségem cíMerre?

 • 2019. December 16.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során a programban résztvevő partnerszervezetek jobban megismerhetünk egymás régióját, egymás porgamjait, illetve mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amelyek által elérhetik a közösségük fejlesztését, ezáltal is csökkentve a fiatalok elvándorlását. Az ő munkájuk által is csökken a kistérségből az elvándorlók száma, erősödik a helyben élők közösségi aktivitása.

  A felvidéki, komáromi székhelyű Tandem civil, non-profit szervezet több éve egy pályaválasztási programot hívott életre, amely során felvidéki iskolákba látogatnak el a szervezet képviselői és megpróbálnak támogatást nyújtani a középiskolások pályaválasztási döntéseiben. A program címe, Mesterségem cíMerre?

  A tanulók délelőtt önismereti alapú csoportos foglalkozások során különböző játékok és szituációs gyakorlatok segítségével fogalmazzák meg erősségeiket, valamint a jövőben elérni kívánt vágyaikat, céljaikat. A délutáni részben számos, a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szóló foglalkozás segíti őket, hogy választ kapjanak a kérdéseikre és segítséget a döntésükhöz.

  A legtöbb alternatív program játékos formában zajlik. A diákoknak lehetőségük nyílik rendhagyó módon információt gyűjteni az egyetemi évekről (Felvételizz okosan! társasjáték), személyesen elbeszélgetni különféle, általuk érdekesnek tartott foglalkozások képviselőivel (Élő Könyvtár), kipróbálni, milyen egy állásinterjú (Próba Állásinterjú), képzeletben előreröppenni az időben, és ránézni, hogy fog kinézni az életrajzuk, névjegykártyájuk, motivációs levelük 10-15 év múlva (Kreatív stand), életút-kötélpályán kipróbálni bátorságukat (Életpálya-Kötélpálya),és elbeszélgetni egy pályaválasztási tanácsadóval (Egyéni tanácsadás).

  Ezen kívül a Diákhálózat (DH) és a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központja (KaTa) képviselőjétől érdeklődhetnek egyetemi tanulmányi lehetőségekről (Infóstand), és megnézhik azt is, hogyan mutatnak talárban és diplomával a kezükben (Időgép). A pályaválasztási nap tombolahúzással zárul.

  A szervező középiskola és a lebonyolító szervezet egyaránt hiszi és vallja, hogy megfelelő módszerekkel lehetséges a diákokat érdekeltté tenni saját jövőjük tervezésében, és motiválni őket arra, hogy foglalkozzanak a jövőjüket érintő fontos kérdésekkel.

  Az elmúlt másfél év helyszínei: Komárom, Somorja, Pozsony, Dunaszerdahely, Végfarkasd,

  Debrecen, 2019.12.12.

ESZA