Poroszló, Füzes sajtműhely

 • 2019. Augusztus 12.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során több olyan jó példával bíró közösségi csoportot, kis –és közép vállalkozót ismerhettünk meg, akik munkája által csökkent a kistérségből az elvándorlók száma, erősödött a helyben élők közösségi aktivitása.

  Az egyik ilyan jó példa volt a Poroszlón található Füzes sajtműhely volt. A Sajtműhely 2014-ben jött létre, ahol a sajtkészítő mesterek két kezükkel, igaz szívvel, tiszta lélekkel készítik napról-napra, szorgalmas munkával a legválogatottabb, minden ízlést kielégítő sajtokat, sajtkülönlegességeket. Az aktív kezdeményezés által több helyi fiatal kapcsolódhatott be a sajtkészítésben, maradt szülőhelyén, nem vándorolt el. A Sajtműhely alkotóit, illetve azok által alkotott sajtokat, a minőségi ételek iránti elköteleződésük és lelkesedésük elismeréséül több neves díjjal jutalmazták:

  Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) védjegy - Füstölt parenyica, Füzes gömölye sajtok, 2016

  Hortobágyi Nemzeti Parki védjegy - Félkemény Parmezán-jellegű sajt, 2015

  Ezüst minősítés - orda sajt - II. Magyar Sajtmustra, 2014

  A Sajtműhelyről további információ alábbi weboldalon érhető el: https://www.asajtmuhely.hu/

  A Sajtműhelyben tett látogatás motiváló erővel hathat az odalátogatóra, hiszen felmérve a lakóhelyi adottságokat érdemes hasonló tevékenységbe kezdeni. Azóta a projektben résztvevő partnerszervezetek közül, a Felsobányai Magyar Demokratikus Ifjúsági Szervezet vezetője belevágott a sajtkészítés tevékenységébe.

  Debrecen, 2019.08.12.

ESZA