Pihe Egyesület-VAST projekt

 • 2019. December 16.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során a programban résztvevő partnerszervezetek jobban megismerhetünk egymás régióját, egymás porgamjait, illetve mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amelyek által elérhetik a közösségük fejlesztését, ezáltal is csökkentve a fiatalok elvándorlását. Az ő munkájuk által is csökken a kistérségből az elvándorlók száma, erősödik a helyben élők közösségi aktivitása.

  A partiumi, a Patiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) civil szervezet.

  Több közösségépítő programot hívtak életre és szerveznek a régióban, amelynek célja a közösségek fejlesztése, ezáltal a fiatalok otthon maradási hajlandóságának növelése.

  Több nemzetközi együttműködésben is részt vesz a szervezet. Az egyik ilyen a Nemzetközi közlekedésbiztonsági VAST projekt (Virtual reality and real volunteers for Advancing Safer Traffic participation).

  Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint (WHO, 2015) évente 1,2 millió ember hal meg közlekedési balesetben, mely jelenleg a 8. leggyakoribb halálozási ok. Tovább vizsgálva a dolgot, elgondolkodtató, hogy az 5-14 éves korosztályban jelenleg az első, még a 15-44 éves korosztályban a második leggyakoribb halálozási ok a világon. A halálos kimenetelű balesetek 30%-át drog vagy alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök okozzák. Világszerte dolgoznak szakmai és civil szervezetek, valamint kormányzati szervek azon, hogy a halálos áldozatok számát csökkentsék, különösen a drog és alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkezett balesetek számát illetően. Ehhez a kezdeményezéshez 2018-ban a Patiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) is csatlakozott.

  A Patiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) hivatalos partnere a nemzetközi közlekedésbiztonsági VAST projektnek (Virtual reality and real volunteers for Advancing Safer Traffic participation for young people). Ennek a projektnek helyi szinten a Prevenció 18 nevet adták. A projekt során modern technikai eszközökkel (virtuális 3D szimulátor) helyi szinten kampányt indítottak az alkohol és drog okozta közlekedési balesetekben sajnálatosan nagyon is felülreprezentált fiatalok számára.

  Argentín, belga, bulgár és holland partnerszervezeteikkel tapasztalatmegosztáson alapuló együttműködésük keretében reális és mérhető változást szeretnének elérni a fiatalok viselkedésében ezen a téren, melyet helyi önkéntesek és közlekedésbiztonságban érintett döntéshozók és szakemberek bevonásával kívánnak elérni.

  Tapasztalataikat és eredményeiket 2018. év végén a brüsszeli Nemzetközi Közlekedésbiztonsági Konferencián és a Buenos Aires-i Latin-Amerika-i Közlekedésbiztonsági Fórumon osztották meg.

  Debrecen, 2019.12.12.

   

ESZA