Pihe Egyesület- További programok

 • 2019. December 16.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során a programban résztvevő partnerszervezetek jobban megismerhetünk egymás régióját, egymás porgamjait, illetve mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amelyek által elérhetik a közösségük fejlesztését, ezáltal is csökkentve a fiatalok elvándorlását. Az ő munkájuk által is csökken a kistérségből az elvándorlók száma, erősödik a helyben élők közösségi aktivitása.

  A partiumi Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PiHE) civil szervezet több közösségépítő programot hívott életre és szervezett meg a régióban, amelynek célja a közösségek fejlesztése, ezáltal a fiatalok otthon maradási hajlandóságának növelése.

  Több programot is életre hívtak ezzel a céllal.

  Önkéntességen alapuló tevékenységek: az Európai Önkéntes Szolgálat akreditált küldő-, fogadó- és koordinaló szervezeteként részt veszünk a nemzetközi önkéntes mozgalomban. Több tucat egyetemistát küldtünk külföldi önkéntes munkára és fogadtunk külföldi önkénteseket a regio területén lévó önkéntes társadalmi feladatokra. Hazai szinten önkénteseket koordinálunk elsősorban környezetvédelmi (szelektív hulladékgyűjtési kampányok, folyótakarítások, közterület rendezések), oktatási-szociális (kézműves és szabadidős foglalkozások, korrepetálások, közösségi munkák erdélyi gyermekotthonokban, közlekedésbiztonsági (országos Safe Road kampány) és kultúrális (gyermeknapi rendezvények, népzenei rendezvények, táncházak, sportesemények) területekre. Hazai szinten különleges figyelmet fordítunk a regiók közötti ifjúsági önkéntesség összekapcsolására, a regiók közötti kölcsönös segítségnyújtás előmozdítására.

  Civil-, felsőoktatási- és szakmai továbbképzések: egyesületünk alapító okiratában vállalt feladatai közé tartozik a helyi ifjúsági szervezetek számára nyújtandó szakmai segítség így évről évre rendezünk ifjúsági vezetőképzőket, az Europai Bizottsag által kiírt ifjúsági pályázatokkal (Youth in Action) kapcsolatban pályázatírói tanfolyamokat, nyílt napokat. Részt veszünk a frissen végzett egyetemisták munkaerőpiaci elhelyezkedését segíto szakmai gyakorlatok szervezésében (Leonardo program) valamint ipari- és egészségügyi  szakmunkások specifikus továbbképzésében (ács, fafaragás, bútorasztalosság, egészségügyi aszisztens). Határmenti együttműködés keretében (HURO) évek óta dolgozunk a nagyváradi, szociálisan hátrányos helyzetű csoportok digitális írastudatlanságának csökkentésén.

  Nemzetközi és Kárpát- medencei tevékenységek: rendszeresen szervezünk nemzetközi ifjúsági cserekét a Partiumban melyek témája mindig a szociális érzékenységen, a hatrányos helyzetúek elfogadásán alapulnak. Jónéhány nemzetközi civil fórumnak vagyunk a tagajai  így lehetőségünk van évi több tucat egyetemistát külföldi ifjúsági cserére küldeni. Részt veszünk nemzetközi demokrácia projectekben és ifjúsági vezetőképzőkön.

  Debrecen, 2019.12.12.

ESZA