Műhelymunka III.

 • 2018. Július 16.

  A műhelymunka során arra szerettünk volna választ kapni, hogy mi motiválja a fiatalokat, és miképp lehet megállítani, vagy visszaszorítani a migrációt. Ami kérdésként felmerült bennünk az adott témakörrel kapcsolatosan, hogy mit tesz az idősebb generáció, azért, hogy megértse a fiatalokat és támogassa őket, a helyben maradásuk érdekében.

  Ezzel kapcsolatban Katona Mária tartott előadást. A bemutatott jó gyakorlatok alapján megtudtuk, hogy nagyon fontos a közösségi összefogás, közösségszervezés. A későbbiekben a csoportos beszélgetés után megpróbáltunk interaktívan megoldásokat találni mindezekre.

  Arra jutottunk, hogy hasznos lehet a szülőföld/szülőhely fontosságának megismertetése, amellyel érzelmi kötődés érhető el részükről.

  Elmondható, hogy a jobb élettér/feltételek mellett, hogyha valaki érzelmileg kötődik a szülőföldjéhez/helyéhez, akkor csökkenthető az elvándorlás valószínűsége. Mindehhez érzelmi és élmény alapú programokra van szükség, valamint az adott közösség Alumni mozgalmának aktív tevékenységére.

  Debrecen, 2018. 07.16-18. 

ESZA