Interjú Laczikó Csabával.

 • 2020. Július 13.

  A családi és a baráti közösségek tarthatják helyben a fiatalokat

   

  Feleannyi munkával akár dupla annyi fizetés is megkereshető egy nagyvárosban, mint egy kistelepülésen, így a nagyvárosok elszippantják a fiatalokat a szülőföldjükről – véli Laczikó Csaba, a nagyszalontai MIDESZ elnöke. A szakember szerint elsősorban a helyi közösségek, a család és a barátok tarthatják mégis helyben a fiatalokat.

   

  Bár Laczikó Csaba 10 éve minőségellenőrzéssel foglalkozik, a nagyszalontai MIDESZ elnökeként fontosnak tartja, hogy segítse a fiatalokat. Úgy véli, hogy az önkéntesség és a civil szféra az anyagi javak helyett a lelki dolgokra koncentrálva nyújt baráti segítő jobbot a fiataloknak.  

   

  - Megfogott, hogy itt nem az anyagi oldal a lényeg. Van egy lelki sík is, ami nélkül szerintem a fiatalok nem tudnak eljutni A-ból B-be. Az embereknek szükségük van törődésre, tanulásra, képzésre, nem csak szakmai, de emberi szinten is. A MIDESZ-n keresztül erre is van lehetőség: a szakmai képzések mellett iránymutatást is adunk, hogy lehet venni az életben az akadályokat – mondta Laczikó Csaba.

   

  Az elnök szerint a fiataloknak van jövőképük és kiforrott világképük. Úgy véli, nem kell a mai fiatalokat félteni, viszont segítő kezet kell nekik nyújtani, el kell velük beszélgetni, és amiben tudunk, segíteni kell nekik: akár egy jó tanáccsal, akár egy pozitív visszajelzéssel. Ugyanakkor Laczikó Csaba szerint kissé korlátozottak a fiatalok lehetőségei Nagyszalontán.

   

  - Bár nagyon sok jó kezdeményezés indult, de még mindig úgy érzem, hogy ezek nem a fiatalok irányába összpontosulnak. Korlátozottak a lehetőségeink több téren is. Nagyszalontán például nincs mozi, a fiatalnak el kell mennie egy nagyvárosba. A munka terén sokkal komolyabb a helyzet. A fiatalokat sajnos elszippantják a nagyvárosok. Ugyanaz a cég egy kisvárosban nem fizet ugyanazért a munkáért ugyanannyit, mint egy nagyvárosban. Én például dupla annyit keresek most Nagyváradon fele annyi melóért. Egyértelmű, hogy el fogja szippantani a nagyváros a tehetséges fiatalokat, akik tovább akarják fejleszteni magukat. A másik nagy gond, hogy a fiatalok előbb-utóbb egyetemre mennek, és elhagyják Nagyszalontát. Ez ellen nem tudunk mit tenni, ez egy természetes folyamat. Ami nagyon fontos lenne, hogy amint befejezik az egyetemet, jöjjenek vissza. Ha pedig kimentek szakmát tanulni külföldre, azzal a szakmai tudással jöjjenek haza. – tette hozzá az elnök.

   

  Laczikó Csaba szerint nagyobb versenyhelyzet kellene a kistelepüléseken is, amihez több cég jelenlétére lenne szükség. És arra is, hogy a már ittlévő cégek beárazzák, menyit ér a piacon egy adott szakma képviselője, és a fizetésüket felzárkóztassák egy nagyobb város szintjére. Szerinte a a családi és a baráti közösségek tudják helyben tartani.

   

  - A család, a barátok és a közösség mind olyan tényezők, amik helyben tudják tartani a fiatalokat egy adott pontig. Amikor a barátok már elkezdenek nagyvárosokba, vagy külföldre menni, a család pedig kezd kiöregedni, akkor ez a helyben tartó erő meggyengül. A fiatal szeretne előbb-utóbb önálló életet, lakást, családot, autót. Mikor ezt már nem tudja helyben kivitelezni, közben a barátai is elmentek, a családja is beteges, öregszik és úgy érzi, hogy egy helyben topog, akkor nem biztos, hogy itt fog maradni. De ha van egy jó közösség, akkor nem szívesen megy el az ember - fogalmazott Laczikó Csaba.

   

  A szakember szerint a MIDESZ rendezvényei: a koncertek, sportesemények, kirándulások mind alkalmasak arra, hogy kialakuljanak azok a baráti közösségek, amelyek helyben tartják a fiatalokat. A tervek közt szerepel egy ifjúsági közösségi ház létrehozása Nagyszalontán, ahol lenne lehetőség beszélgetésre, csocsózásra, darts-ra, de képzéseket is lehetne tartani, például gitártanfolyamot és lenne próbaterem a helyi zenekarok számára. A megvalósításhoz azonban pályázati forrásokra lenne szükség.

   

ESZA