Humán-Net Alapítvány

 • 2020. Július 19.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során több olyan jó példával bíró közösségi csoportot, kis –és közép vállalkozót ismerhettünk meg, akik munkája által csökkent a kistérségből az elvándorlók száma, erősödött a helyben élők közösségi aktivitása.

  A debreceni műhelytalálkozó során megismerkedtünk a Humán-Net Alapítvány munkájával, amelynek Közösségi Háza Nyíregyházán található. A 245 négyzetméteres épületben egy nagy terem, két kis foglalkoztató szoba és egy informatikai terem kaptak helyet. A Közösségi Ház rendelkezik vizes helyiséggel és alkalmas akadálymentes külső- és belső közlekedésre. Parkolási lehetőség az udvarban, vagy az épület előtti ingyenes parkolóban lehetséges. 

  A ház minden látogató számára nyitott közösségi tér, programjain bárki szabadon részt vehet. Akinek van kedve, szabadidejében betérhet internetezni, ping-pongozni, csocsózni, vagy barátaival egy kényelmes babzsákra, vagy karosszékbe leheveredve beszélgetni. Kinti és benti sportjátékok, társasjátékok, számítógépes játékok, színezők, könyvek segítik a szabadidő tartalmas eltöltését. Szünidőkben táborok, játéknapok várják a gyermekeket.  Minden héten csütörtöki napokon a Tűforgatók hímzőköre tart foglalkozásokat, ahová szívesen várják a hímezni, horgolni vágyókat, ötletek és mintákat cserélni, vagy csak beszélgetni a legjobb beszerzőhelyekről. A Közösségi Ház életét rendszeresen színesítik külföldi önkéntesek, akiket az Európai Önkéntes Szolgálat keretében fogadunk. Jelenleg két spanyol és egy török fiatal segíti munkánkat. Önkénteseink saját programokat is megvalósítanak, melyek ingyenesen látogathatók. Shuffle tánc, spanyol nyelvóra, angol nyelvi klub, és angol nyelvű színjátszókör közül választhatnak az érdeklődők. Különböző programjaik, projektjeik által szólítanak meg helyi fiatalokat, akik bekapcsolódva azokba átélhetnek a közösségi élményeket.

  Az egyik ilyen projektjük a Craft tábor.

  A tábor programja azon a felismerésen alapul, hogy a gyerekek figyelmét kifejezetten könnyen meg lehet nyerni a világ egyik legnépszerűbb, végtelen építkezést és fejlődést nyújtó játékának segítségével. Gamerek bevonásával olyan egyéni és csoportos feladatokat, kihívásokat adunk a gyerekeknek, amiken keresztül a valóságban is hasznos képességeket tanulhatnak meg és gyakorolhatnak. A számítógép világából kilépve kézműves foglalkozásokon a játék világához kapcsolódóan készítenek különböző tárgyakat. Az alkotás örömének megélése magabiztossá, motiválttá teszi őket. Tanítjuk még a biztonságos internethasználatot és netikettet is.

  Az utolsó napon az ünnepélyes táborzárón bemutatjuk a szülőknek, hogy mi történt a táborban egész héten.

  A gyerekek olyan felnőttekkel és kortársaikkal tölthetnek egy hetet, akik hasonlóan rajonganak a Minecraft világáért. A Craftáborban a Minecraftot a szociális kompetenciák fejlesztésében alkalmazzuk. A gyerekek egyéni és csapatban végrehajtandó kihívásokat kapnak. Az egyéni teljesítmények hozzáadódnak a csapat összteljesítményéhez. A tábor módszertana játékosításra épült, amely a játékok és játékelemek alkalmazását jelenti az élet virtuális világon kívüli területein. A játékosítás célja, hogy a valódi élet folyamatait érdekesebbé és eredményesebbé tegye.

  Az egész nap zajló játékok és játékos foglalkozások során fejlesztjük a gyerekek kézügyességét és a vizualitását, kreativitását, szociális kompetenciáit, problémamegoldó képességüket, kommunikációs, együttműködési készségüket. Technikákat mutatunk a stressz, frusztráció, konfliktus kezelésére, a testük frissítésére különféle játékos mozgásokkal, tornagyakorlatokkal. A tábor módszertana a nem formális pedagógia elveire épül, amelyben a demokratikus keretek és a szabad véleménynyilvánítás feltétele teremti meg azt a fajta közeget, melyben sikeressé válik a tanulás folyamata. A játékok, a gyakorlatok, a mindennapi rutin feladatok (ebéd, uzsonna készítés pl.) közben játszva, önirányítottan, a személyes élményeken keresztül tanulnak. A közös, interakción alapuló tanulás folyamatában a fókusz az egyéni kompetenciák fejlesztésére irányul. A tábor első napján megismerkedünk, közösen megalkotjuk a tábor házirendjét. Minden reggel közösen a gyerekekkel értékeljük az előző napot, megbeszéljük az előző napi eseményeket, élményeket, és azt is, mi fog aznap történni. Tapasztalatunk az, hogy szívesen beszélnek az élményeikről, legyen az akár negatív is. Ilyenkor beszámolnak a játékban lezajlott eseményekről, sikereikről, kudarcaikról is, ami segíti a játékélmény feldolgozását.

  A Humán-Net Alapítvány elérhetősége:

  https://www.humannet.hu/

  Debrecen, 2020. 07. 13.

ESZA