Bodrog Borműhely

 • 2020. Július 20.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során több olyan jó példával bíró közösségi csoportot, kis –és közép vállalkozót ismerhettünk meg, akik munkája által csökkent a kistérségből az elvándorlók száma, erősödött a helyben élők közösségi aktivitása.

  A mádi tanulmányút  első napján megismerkedtünk a bodrogkisfaludi, Bodrog Borműhellyel. Hajdú János és Farkas Krisztián friss borász diplomával és nagy lelkesedéssel 2007-ben alapították a Bodrog Borműhelyt. Tokaj városától kilenc kilométerre, Bodrogkisfaludon található a borászat, a környező települések határában pedig a szőlőterületek. János kisfaludi, akinek családjában generációk óta a bornak és szőlőnek fontos szerepe van, nem is volt kérdés számára hogy ő is egyszer komolyan ezzel foglalkozzon. Krisztián született budapesti, akinek a csúcsgasztronómián keresztül, mint sommelier, majd később mint borkereskedő lett életének meghatározó része a bor. A közös szenvedélyre és baráti kapcsolatukra alapozva vágtak bele egy közös birtok építésébe. Az első években 1,2 hektár területről a Lapisról és a Dereszláról készültek borok, majd az évek során 4,5 hektárral bővült a birtok. Saját termelésű szőlőből, hagyományos és korszerű borkészítés ötvözésével, a legmagasabb minőséget megcélozva készítenek borokat. A kistételes száraz dűlős borok mellett, késői szüret és aszúbor is készül. Évjárat függvényében 6.000-10.000 palackkal. 2015-től a birtok organikus szemléletre váltott, hogy még kifejezőbb borok születhessenek.

  A borműhely dűlői:

  LAPIS

  A bodrogkeresztúri Lapis dűlő, déli-délkeleti fekvésű, lankás terület, amelyet északról hegyvidék fog körbe, déli irányból pedig nyitott a Bodrogra és annak árterére. Ennek a területi elhelyezkedésnek köszönhetően egyedi mikroklíma jellemzi. Nyáron megreked a meleg, ősszel pedig rendkívül párás, nedves levegő jellemzi, aminek köszönhetően a szőlő könnyen aszúsodik. Talaja erősen kötött barna agyagtalaj és hullott riolit tufa keveréke. Területünk 0,7 ha a dűlő középső részén fekszik, kb. 155 m magasságban. A furmint (70%) és hárslevelű (30%) fajták vegyesen ültetve találhatók. A szőlőt 1975 körül telepítették. Alacsony kordonos művelést alkalmazunk, 6-7 egy szemes csapokat metszve.

   HALAS 

  A Halas, a Lapis délnyugati  letörése, ami egészen a Kővágó és a Messzelátó alá fut. Alapkőzete riolit, amit több méter vastagon kötött nyiroktalaj borít. Mikroklímája meleg. A tőkék átlag életkora a szőlőnkben itt a legöregebb legalább 50 évre tehetők, jellemzően furmint (90%) található. A területen 1 ha saját szőlőt művelünk. Alacsony kordonos művelést alkalmazunk, 6-7 egy szemes csapokat metszve.

  VÁR HEGY

  Bodrogkisfalud észak-keleti határában emelkedő, a tájképet uraló vulkáni kúp a Vár hegy. Alapkőzete riolit, ami változó vastagságban tör a felszínre, tetejét pedig főként az alsóbb részeken kötött agyagos nyiroktalaj borítja. A hegy lábánál, délnyugati kitettségben található 0,5 ha első osztályú területünk, amit 2013-ban telepítettünk újra furmint fajtával.

   DEÁK

  A tokaji Kopasz-hegy nyugati oldalán, Tarcal határában fekvő történelmi első osztályú dűlő a Deák. Talaja vastag lösz, amely gazdag ásványi anyagban, a hegy alapkőzete piroxén andezit. A meredek lejtőn 90%-ban furmint található, a dűlő 100-150 m magasságban fekszik. A területen a középső parcellában 1,5 ha szőlőt bérelünk és művelünk 2011-től.

  BARÁT

  Közvetlen a Deák mellet található, 140-160 m magasságban dél-nyugati kitettségben. Talaja lösz, de sekélyebb, kövesebb mint a Deák oldal. Tokaji viszonylatban rendkívül meleg területmek számít, itt leghamarabban fakad és érik a szőlő. Az első osztályú dűlőben 90%-ban hárslevelű található, 0,7 ha szőlőt bérelünk és művelünk itt 2012-től.

   NAGYKA

  A Szegihez tartozó, első osztályú szőlőkataszterbe sorolt dűlő, melyet nyugati irányból a Vár hegy, keletről a Murány dűlő fog közre. Talaja anyagos, erősen kötött, törmelékes riolit alkotja, amely egy andezit kupon terül el. A dűlő legfelső részén, 160-180 m magasságban vásároltunk egy 3 hektáros dél-keleti kitettségű területet. Az elmúlt 40-50 évben ez a dűlőrész biztos műveletlen volt, a szőlőt az állami gazdaság felhagyta, majd a természet visszahódított magának. A cserjés, bokros, több teraszra tagolt területet 2015 év elején kezdtük rendbe hozni, új teraszokat és parcellákat kialakítva. Majd 2017 nyarán fejeztük be a komplett szőlőtelepítési munkálatokat. A terület gyakorlatilag érintetlen volt, semmilyen vegyszeres kezelést nem kapott az elmúlt évtizedekben. Ezt a természetes állapotot szeretnék megőrizni, ezért nem is volt kérdés, hogy biogazdálkodásban fogjuk a területet művelni a kezdetektől.

   

  12.500 tőke szőlőt telepítettünk összesen: sárgamuskotályt 1800 tőkét, hárslevelűt 1800 tőkét, furmint t92-klónt 5750 tőkét és furmint Szepsy-szelekciót 3150 tőkét.

  A Bodrogborműhely elérhetősége:

  http://www.bodrogbormuhely.hu/index.php/hu/

  Debrecen, 2020. 07. 20.

   

ESZA