Balmazújváros, BAKI Egyesület

 • 2019. Augusztus 12.

  A projekt keretei között, a műhelytalálkozók és a tanulmányútak során több olyan jó példával bíró közösségi csoportot, kis –és közép vállalkozót ismerhettünk meg, akik munkája által csökkent a kistérségből az elvándorlók száma, erősödött a helyben élők közösségi aktivitása.

  Az egyik ilyen közösségi tér, amely jó példaként szolgált a projekt során, az a Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet, azaz a BAKI Egyesületet, amelyet 1998-ban jegyeztek be. Az alapítás célja különböző programok szervezése helyi fiataloknak a szabadidejük hasznos eltöltése céljával.  Idővel beindult a közösségi élet, igazodott a helyi igényekhez, így már nemcsak program szervezésben vett részt, hanem munka-erő piaci szolgáltatásokat hozott létre, valamint drog- prevenciós területen is hatékony szerepet vállal.

  A helyi fiatalok nagy örömére 2006-ban létrejött a BAKI Ifjúsági Ház, amely a mai napig számos, az ifjúság és a kistérség lakosságának körében népszerű rendezvény helyszínéül szolgál. Számos közösség építő, fejlesztő klub, program valósult meg az elmúlt időben: 2010-ben csócsó klub, 2011-ben társasjáték klub, 2012-ben gitár klub, ping-pong klub, angol klub. Mind megtudhattuk a BAKI Egyesült tevékenységére, nemcsak a helyi fiatalok figyeltek fel, hanem a szakma is, így több szakmai elismerést is kapott a szervezet.

  A legfontosabb eredménye az egyesületnek a rendezvényeken és klubokon növekvő gyermek és ifjúság létszámának növekedése, valamint, hogy a programban résztvevő fiatalok megélhetik a hasznosság érzését a közösségen belül.

  Az Egyesület sokat tesz a fiataloknak a társadalomba való beilleszkedéséért, lehetőséget biztosít az egyéniségük kibontakoztatásához. A BAKI több fiatalok célzó, támogató projektet valósított az utóbbi időben. Az egyik ilyen program célja a kistérségben élő, hátrányos helyzetű, főleg pályakezdő munkanélküli személyek kompetencia fejlesztése volt, amely által növelhető a foglalkoztatási és társadalmi integrációjuk. A második progam célja integrált szolgáltatások biztosítása a helyi lakosok részére, amely eszköz lehet a családi élet jelentőségének növelésére, elősegíthető a sikeres munkaerő-piaci re-integrációt. A harmadik program célja a helyi, kistérségben élő gyermekek és fiatalok részére olyan programok, szolgáltatások biztosítása, amelyek elősegítették az egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztését, ezáltal növelve az integrációs esélyeiket.

  A projekt keretében megismert BAKI Egyesület révén több hasznos ötletet kaptak a helyi közösség fejlesztésével kapcsolatosan.

  A BAKI Egyesület az alábbi honlapon érhető el:

  http://bakihaz.hu/

   
  Debrecen, 2019.08.12.

ESZA